sitemap sitemap
Zoek
foto

Wil je het wel horen? Is 'horen' geHOORzamen?

Als puber ben je niet 'mee' op school. Als baby reageerde je niet zoals het hoorde. Je slaapt met je MP3-speler in je oren... 
Velen hebben te kampen met gehoorproblemen en gehoorschade. Gehoorverlies is niet banaal en je hoeft er niet oud voor te zijn.

Wat is horen?
Het oor is een precisie-instrument. Het is samen met taal en stem, een middel om je denken over te brengen. Het functioneert dag en nacht. Maar het is ook een instrument dat beschadigd kan raken door te hard lawaai. Dit kan door te veel en te lang naar muziek te luisteren, door te werken in een lawaaierige omgeving, door herhaaldelijke besmettingen in het oor of de hersenen of door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Wat vormt nu het grootste gevaar? Naar muziek luisteren via een oortje of via krachtige versterkers?
Versterkers in discotheken zijn vast en zeker gevaarlijker, vooral wanneer je in de onmiddellijke buurt staat. Maar oortjes draag je langer. Je stelt je oren veel langduriger bloot aan lawaai. Je krijgt bovendien zelden een opmerking van anderen dat de muziek te luid staat. Muziek in je oren is dus na verloop van tijd even schadelijk voor je gehoor.

Is stilte dan goud waard?
We zijn gewoon aan klanken en geluiden, we kunnen bijna niet leven zonder. Maar voor alles bestaat een maat en een grens.

Twijfel je aan je gehoor, versta je vaak iets verkeerd, begrijp je mensen uit je omgeving niet gemakkelijk of hoor je lawaai in je oor? Je kan met je vraag terecht bij het CLB. Een bepaling van je gehoorscherpte gebeurt systematisch bij alle kleuters en ook in het 3° jaar secundair onderwijs. Maar ook buiten die leeftijdscategorie ben je welkom met je vraag.


Terug naar overzicht