sitemap sitemap
Zoek
foto

Melk goed voor elk?

Melk is goed voor elk
Alle jonge kinderen drinken melk en worden daardoor groot en sterk.  Melk is uniek omdat het een bijna complete natuurlijke voedingsbron is. Het bevat eiwitten, vetten, suikers (lactose, ook melksuiker genoemd), mineralen en vitaminen. In melk zit veel calcium, een noodzakelijk onderdeel om sterke botten te krijgen. Daarom ook wordt er in de voedingsdriehoek aangeraden dagelijks twee sneetjes kaas te eten en drie tot 4 grote glazen melk te drinken. Kinderen tot vier jaar gebruiken best volle melk. Ben je ouder dan schakel je best over op halfvolle of magere melk.

Is melk wel goed voor elk?
Om melksuiker  te verteren, is er in de darmwand een afbraakstof 'lactase' nodig. Veel niet-blanken missen de erfelijke instructie om lactase aan te maken. Wanneer er te weinig lactase in de darm aanwezig is, wordt de melksuiker niet of niet volledig verteerd. Dit geeft echter lang niet altijd klachten.

Welke klachten kunnen er soms optreden bij die mensen?
Bij gebruik van gewone koeienmelk treden hevige diarree, buikpijn en winderigheid op.  Karnemelk, yoghourt, gefermenteerde melk  en kaas zijn voor hen ongevaarlijk. Geiten- en schapenmelk bevatten minder melksuiker dan gewone koeiemelk.

Voor wie is melk dan wel goed?
In feite zijn het alleen de Noordwesteuropeanen en hun afstammelingen die geen problemen hebben met melksuiker. Zij kunnen met volle teugen onbekommerd genieten van een glas heerlijke melk. Verteer je geen gewone melk, dan drink je best kefir, ayran, salep, sharbats of yoghourt.

Melk drinken is ok. Met de koe gaan wandelen nog beter, zoals prof. Armand Christophe zegt.


Meer weten

Terug naar overzicht