sitemap sitemap
Zoek
foto

Kleuren onderscheiden en beroepskeuze

 

Op het CLB werd vastgesteld dat je kleuren wellicht minder goed kan onderscheiden. Hoewel je in het gewone leven niet veel hinder ondervindt, kan het wel voor enkele problemen zorgen bij de uitoefening van een later beroep.

Wat zijn de gevolgen voor het beroep?
Voor sommige beroepen, vooral in het wegverkeer, luchtvaart, scheepsvaart en treinverkeer, bestaan er wettelijke beperkingen op het uitoefenen van dat beroep met een gestoord kleurzien. Voor het besturen van een auto zijn er geen beperkingen.

Verkeerslichten worden, niettegenstaande recente aanpassingen aan de lichten, minder goed en minder snel waargenomen. Kleurzingestoorde personen voelen zich daardoor 's nachts in het verkeer onzeker, vooral bij kruispunten met een overmaat aan verlichting. Ook bij helder zonlicht worden stoplichten pas later waargenomen. Het gebruik van zonnebrillen of gekleurde zonneschermen vermindert ook het onderscheid tussen de kleuren.

Rijpheid van fruit, versheid van groenten, een grauwe lichaamskleur worden moeilijker waargenomen. Sommigen zien het fruit aan de bomen niet hangen. Dat een kleurzinstoornis ook bij artsen en verpleegkundigen een beperking is wijst op problemen die zich kunnen voordoen om een huiduitslag of een urinestaal te beoordelen, roodheid van de ogen of de beelden van het trommelvlies of een operatieveld te interpreteren. Tandartsen moeten de kleur van een valse tand vergelijken met het echte gebit. Fotografen, binnenhuisarchitecten, scheikundigen en nog vele andere beroepen kunnen moeilijkheden ondervinden. Dit betekent echter niet dat dergelijk beroep niet kan uitgeoefend worden.

Kleurblindheid wordt ook Daltonisme genoemd, naar John Dalton, een engels scheikundige met een gestoord kleurenzicht.

Grondiger onderzoek gewenst?

Een definitieve bevestiging van een stoornis in het kleurenzien vraagt een grondiger onderzoek. Hiervoor ga je best raadplegen op een gespecialiseerde dienst voor kleurzin-onderzoek.


Terug naar overzicht